1. Op je plek

  @Informaat

  Wil jij ook graag
  digitale diensten verbeteren
  voor gebruikers?

  Artwork: Mieke de Waal
 2. "Ik kom op de bekende designwebsites regelmatig screenshots tegen van de mobiel bankieren app die we voor ING hebben ontworpen."
  Natasha Vallentgoed
  visual designer
  "Met CZ de website-van-het-jaar trofee winnen, was het beste compliment."
  William van der Moolen
  information architect
  "Dank zij de inzet van strategisch design heeft Ziggo productmanagement meer grip gekregen op de innovatie van de customer experience."
  Rob van der Haar
  UX strategist

  Experience design is de kernactiviteit van Informaat en door de jaren heen hebben we een uitgesproken visie op ons werkgebied ontwikkeld.

  We richten ons op ambitieuze projecten bij grote bedrijven en instellingen. En gelukkig worden deze zich steeds meer bewust van het belang van een goede customer experience van hun producten en diensten. Ons werk heeft dan ook een steeds grotere impact.

  Werken bij Informaat betekent werken met getalenteerde geestverwanten, die in multidisciplinaire teams vanuit ons kantoor in Baarn of op locatie bij de klant werken. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid en werkt samen in een open en informele sfeer. Dit bevalt zo goed, dat we elkaar tijdens en buiten het werk graag opzoeken.

  vacatures ›
 3. "Je voelt je welkom als op je eerste werkdag je postbakje al voor je klaar staat."
  – Jacorine Valk, interaction designer
 4. Mensen
  en organisatie

  Informaat combineert de dynamiek en vrijheid van een jong en innovatief bedrijf met de professionaliteit en stabiliteit van een gezonde en groeiende onderneming.

  Je komt terecht bij een organisatie die ruim 25 jaar geleden is opgericht met als doel informatie en informatiesystemen bruikbaar te maken. En dit is nog steeds waar het ons om gaat. Al noemen we het tegenwoordig experience design en gaat dit veel verder dan bruikbaarheid. Het gaat nu ook om de beleving die een touchpoint bij een klant oproept. Maar we hoeven jou niet te vertellen dat ons werkgebied continu in ontwikkeling is.

  Je maakt deel uit van een team van ruim 80 mensen. Het is een gevarieerde combinatie van mensen afkomstig uit verschillende disciplines. Ook een mix van mannen en vrouwen, en van medewerkers die al meer dan 15 jaar bij ons werken en net-afgestudeerden.

 5. "Inhoud, commercie en HR zijn alledrie op directieniveau vertegenwoordigd. Beslissingen zijn daardoor altijd goed uitgebalanceerd."
  – Silje Harthoorn, recruiter
 6. information architect

  46 jaar

  Psychologische functieleer
  Universiteit Leiden

  Bij Informaat sinds 1998

  Wat het leukst is aan ons werk, is om bij iedere klant de inhoud in te duiken. De inhoud waar het specifiek in die organisatie over gaat. Dat vind ik leuk, maar het is ook belangrijk voor je werk als information architect. Je werkt vaak in nauwe samenwerking met interne stakeholders en experts op de afdeling bij de klant zelf. Dat is naar ons idee de beste manier om elkaar snel te begrijpen en om de juiste aanknopingspunten te vinden.

  Argentijnse tango

  Inspiratie voor mijn werk komt van binnen en van buiten. Ik heb een aantal jaar Argentijnse tango gedanst. Daarbij kun je een analyse loslaten op de structuur van de passen die vergelijkbaar is met de analyse van de structuur van informatie. Maar tijdens het dansen kom je - met je danspartner - pas in een flow als je niet meer hoeft na te denken over de passen, hoe je ze kunt verbinden en wat je danspartner probeert aan te geven.

  Ineke van Gelder

  visual designer

  44 jaar

  Grafisch ontwerpen & typografie
  Gerrit Rietveld Academie Amsterdam

  Bij Informaat sinds 2010

  Ik werk als visual designer vaak op het grensvlak van visual design, interaction design en service design. Soms is het ook prettig om de diepte in te gaan met de visuele stijl van een website of webapplicatie. Dan zorg je ervoor dat alles in samenhang er goed uitziet en werkt. Als je het ontwerp vervolgens vertaalt in een werkend, interactief prototype, dan kan je vervolgens ook goed beoordelen of je de juiste ontwerpbeslissingen hebt genomen.

  Rode draad

  Ik vind de veranderlijkheid van het veld waarin we werken heel interessant. Daar lees ik veel over en daar verdiep ik me in. Als je nu bijvoorbeeld ziet hoe door de mobiele revolutie het hele begrip werk verandert; hoe de technologie echt alle aspecten van de maatschappij aan het veranderen is. Ik vind het wel geweldig om daar midden in te staan en aan bij te dragen. En wat ook leuk is, is dat de rode draad van ons werk, usability, in deze ontwikkeling eigenlijk steeds belangrijker wordt.

  Melle Broeksma

  interaction designer

  34 jaar

  Interaction Design en Web Design
  Saxion Hogeschool, Enschede

  Bij Informaat sinds 2007

  De meeste projecten gaan tegenwoordig volgens de scrum methodiek. Om de ontwikkelteams goed en snel te kunnen faciliteren geloof ik erg in "lean UX". Je moet niet te lang blijven hangen in een geïsoleerd ontwerpproces. Het is belangrijk om de functionaliteiten zo snel mogelijk online te krijgen. Je kunt ze dan bijsturen en optimaliseren met echte analyses en gebruikersfeedback. Dit betekent dat je als ontwerper snel keuzes moet kunnen maken en soms moet je direct van de schets in de code.

  Het verschil

  Wat ik leuk vind is dat we nieuwe dingen aan het bedenken zijn. En dat we een verschil maken voor de gebruiker van de applicatie. Als je de ux-expertise uit het project zou trekken, dan zou wat er overblijft niet al te best zijn.

  Jaap Bearda

  content designer

  32 jaar

  Literatuurwetenschap, Universiteit van Utrecht

  Bij Informaat sinds 2006

  Taal

  Ik hou van taal en hoe je taal kunt gebruiken om kennis en ervaringen aan anderen over te dragen. Ingewikkelde dingen zelf goed doorgronden en dan zo opschrijven dat iedereen het begrijpt. Dat is mijn grootste uitdaging. Ik hou van dingen maken, van een goed gerecht tot een mooi stuk handwerk van stof of wol en van alles daartussenin. Creatie, daar komt het eigenlijk op neer, dat inspireert mij. In mijn werk met woorden, maar ook met het complete plaatje dat ik met collega's oplever: tekst, visual en interactiedesign samenbrengen tot een betekenisvol en bruikbaar resultaat.

  Jantine Geldof-Pluim

  Een uitdagend project was voor een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van EZ. Zij gingen aanhaken bij het Rijksportaal, het landelijk intranet voor de overheid. Het was een snelkookpanproject met een looptijd van 7 weken. Ik was bezig met teksten, maar moest ook contenteigenaren en redacteuren overtuigen en begeleiden, en verantwoording afleggen aan de opdrachtgever. Het was hard werken, maar we waren op tijd klaar.

  service designer

  50 jaar

  'Psychologie: psychonomie en methodenleer
  Amsterdamse
  Hogeschool voor de Kunsten, Amsterdam

  Bij Informaat sinds 2005

  Mensen

  Workshops zijn bijna altijd leuk. Mensen worden snel enthousiast. Ze kunnen hun ideeën kwijt op een groot vel en ze zien de ideeën van andere mensen. Ze merken dat ze een ander soort gesprek gaan hebben dan normaal. Over een gezamenlijk doel, belang of probleem en dus ook over een oplossing. Normaal zit je tegenover elkaar, of je (be)vind je tegenover elkaar. Zodra we de zaken op de muur plakken, visualiseren of uitbeelden, en in kaart brengen, blijkt dat we er veel gemakkelijker mee om kunnen gaan. En dan staan we (ook letterlijk) naast elkaar, en dat feit is al bijna genoeg om mensen enthousiast te maken voor de mogelijkheden.

  Mark Fonds

  Service design is een holistische benadering die je helpt je dienstverlening en de infrastructuur daarvan in kaart te brengen. Met als doel de dienstverlening helemaal te laten aansluiten bij de belevingswereld van je klanten. Veel van onze klanten willen hun dienstverlening maximaal digitaliseren voor allerlei apparaten die mensen dagelijks en op elk uur willen gebruiken. Dat zijn strategische keuzes, meestal op hoger managementniveau, waarbij een visie wordt ontwikkeld voor langere tijd.

  user interface engineer

  32 jaar

  Human Media Interaction
  Universiteit Twente

  Bij Informaat sinds 2007

  Off-piste

  Buiten het werk om hou ik erg van skiën. Liefst off-piste.

  Hier zie ik een parallel met het werk. Ik hou van experimenteren en buiten de gebaande paden denken.

  Luc Tiemessen

  Ik vervul graag een dubbelrol als ontwerper en engineer. Ik vind dat een ontwerper zo snel mogelijk aan de slag moet met het bouwmateriaal van het medium waar hij voor ontwerpt. In het geval van het web is dat dus html, css en javascript.

  Alleen vanuit een werkend prototype kun je de fijne details uitwerken die het grote verschil maken in het ontwerp. Door snel je handen vuil te maken kun je in een vroeg stadium beoordelen hoe dynamisch, toegankelijk, (sc)haalbaar en flexibel het ontwerp is.

  interaction designer

  34 jaar

  Interaction Design
  Hogeschool voor de Kunsten
  , Utrecht

  Bij Informaat sinds 2006

  Peter Wouda

  Het gaat me om duurzame oplossingen. In taakondersteunende applicaties kun je je analytische skills kwijt. Ik word er blij van als een ontwerp echt wordt gerealiseerd en mensen er blij mee zijn. Zoals bij een project voor de overheid, waar we echt een grote verbetering voor de medewerkers hebben gerealiseerd ten opzichte van het vorige systeem waar ze mee werkten.

  Gamification

  Ik hou van games met een lastige queest. Ik kan ook erg genieten van doordacht interface design bij games. Gamificaton vind ik een interessante ontwikkeling. Vrijere interface technieken sijpelen door naar gewone websites. Bijvoorbeeld de beloningsstructuur uit games wordt nu ook toegepast in 'gewone' websites.

  information architect

  37 jaar

  Massacommunicatie en Cultuur
  Katholieke Universiteit
  Nijmegen

  Bij Informaat sinds 2006

  Xander Roozen

  In mijn huidige project proberen we de klant te begeleiden in het verzorgen van kwalitatief hoogstaande content op hun website. Content die echt in een behoefte voorziet. Er is heel veel content geschrapt, de kwaliteit van de content is verbeterd en we hebben geholpen met het migreren van content. Inmiddels is er een afdeling Online opgezet, die de afgelopen tijd gestaag is gegroeid. Het heeft resultaat gehad want de website is website van het jaar geworden. Voor de klant zelf is dat heel erg een bevestiging dat ze goed bezig zijn.

  Contentcafé

  Contentcafé is een bijeenkomst, 4 × per jaar, over contentstrategie. Dit is vaak een wat onderschoven onderdeel van een project. Maar projecten hebben er op termijn last van als je het niet goed belegt. Ik ben er samen met twee andere mensen mee begonnen, omdat we graag praktische verhalen uit het veld wilden horen. Het is een succes. Er ontstaat een community en het is een leuke manier om zelf ook op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

  interaction designer

  28 jaar

  Industrieel ontwerpen, Design for interaction
  TU Delft

  Bij Informaat sinds 2010

  Suzanne Hartmann

  Ik vind het leuk om de ene keer een workshop te hebben met de klant en de andere keer met wireframes bezig te zijn en over ontwerpoplossingen na te denken. Het allerleukst vind ik het om op conceptueel niveau bezig te zijn en informatie te halen bij de gebruiker. Ik wil graag concreet de context van de gebruiker in kaart brengen en de gebruiker zelf spreken.

  Bijdragen

  Dat je werk bijdraagt aan het welzijn van mensen vind ik ook belangrijk. Maatschappelijk verantwoorde projecten spreken mij persoonlijk dan ook het meest aan.

  Werk en privé mogen wat mij betreft best door elkaar lopen, dat is juist fijn. Collega's kunnen ook vrienden zijn. Met de collega's van mijn eerste project vieren we bijvoorbeeld al 3 jaar sinterklaas samen.

 7. Multidisciplinair

  werken

  Je krijgt te maken met 80 gedreven professionals uit verschillende expertisegebieden: service design, interaction design, visual design, content design, information architecture, front-end engineering, project management en UX design management. Stuk voor stuk gemotiveerde mensen met enthousiasme voor hun vak. Je werkt meestal in een projectteam dat is samengesteld uit de verschillende disciplines.

  Projectteams kennen een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid en werken soms vanuit ons kantoor in Baarn, soms op locatie van de klant. Je krijgt dus veel vrijheid om je werk in te richten op een manier die het beste voor je werkt. Samen met je team werk je aan ambitieuze projecten voor topklanten.

  Melle Broeksma
  visual designer
  "Er wordt goed gekeken naar jou als persoon en naar jouw specifieke kwaliteiten en dat vormt het uitgangspunt voor je inzet in projecten en bij de samenstelling van teams."
 8. Loopbaan
  op maat

  Je loopbaan sluit aan bij je talenten en de mogelijkheden vanuit projecten. We hebben dan ook geen vaste carrièrepaden. Projecten bieden allerlei mogelijkheden om verschillende rollen te vervullen en uit te vinden wat het beste bij je past. In samenspraak met je HR-manager en ondersteund door je coach vorm je gaandeweg je eigen loopbaan. Door de verschillende projecten en rollen blijft je werk uitdagend en afwisselend.

  Verder gaan we uit van rollen in plaats van functies. Je vervult een basisrol, bijvoorbeeld de rol van user interface designer of webredacteur. Van daaruit kun je je steeds verder in die rol specialiseren. Of je kunt je inhoudelijk verbreden. Of rollen als bijvoorbeeld projectleider, coach, sales supporter gaan vervullen. Zo zit je niet vast in een bepaald hokje en kun je je in allerlei richtingen ontplooien.

  "De verschillende rollen en projecten maken het werken bij Informaat afwisselend en uitdagend."
  Willemijn Prins
  interaction designer
 9. Persoonlijke
  ontwikkeling

  Vrijwel alles wat we doen heeft te maken met innovatie en evolutie. Leren en kennisontwikkeling krijgen dan ook veel aandacht. Denk bijvoorbeeld aan ons coachingsysteem. Elke medewerker bij Informaat heeft een coach, die je door de jaren heen helpt bij het uitstippelen van je persoonlijke ontwikkeling. Bij je coach kun je af en toe even afstand nemen van je werk en soms ook even stoom afblazen. Samen werk je aan passende ontwikkelingsdoelen. Je talenten krijgen dus maximale ruimte om zich te ontwikkelen.

  Andere manieren waarop we persoonlijke ontwikkeling stimuleren zijn de wekelijkse Informaat-dagen en de Informaat i-Academy.

 10. “Informaat stimuleert niet alleen je ontwikkeling in het vakgebied, maar ook je persoonlijke groei.”
  – Jantine Geldof-Pluim, content designer
 11. Buiten
  werk om

  Een leven buiten werk? Jazeker! We organiseren van alles: van personeelsetentjes om bij te praten met collega's tot hardlopen om gezond te blijven. Of als we iets bijzonders te vieren hebben, bezoeken we samen een voorstelling. En als klap op de vuurpijl is er het tweejaarlijkse Informaat-uitje: Om het jaar organiseert een aantal medewerkers een geheime bestemming. En de rest maakt er een sport van om het geheim voor vertrek te achterhalen.

  Medewerkers zelf organiseren ook van alles voor collega's. Van introducties tot allerlei sporten tot kookworkshops en de Informaat-band. De keus is aan jou.

 12. “IJsland? Dat was een super gaaf weekend!”
  – Suzanne Hartmann, interaction designer
 13. Informaat
  de plek voor jou?

  Bekijk onze vacatures ›